Коледа в България

   

Празникът започва на 24 декември – Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледарите обикалят през деня на 24 декември. Въоръжени с дрянови тояжки – коледарки, и с торбички те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят: “Бог се роди, Коледо!”. Домакинята ги дарява с кравайчета, орехи, парче сланина или кървавица. Възрастните коледари тръгват след вечерята. Събират се на дружини от по десетина души. Един е предводител – четник или кудабашия, друг е определен за носене на даровете – той е с дисаги на гърба. Водачът се избира доста преди Коледа. Не може да е кой да е. Трябва да е опитен, да знае коледарската благословия и и всички коледни песни, които на места са до 80 на брой! Коледарите ходят през нощта – “не бива слънцето да ги свари по пътищата”. Те изпяват “песента за къщата” – величаят благосъстоянието на дома, голямата челяд, пожелават здраве. Стопаните ги даряват с коледарски кравай и пари, а също сланина, сирене и други благини. Водачът приема даровете и изказва своята благословия. Разказва за трудния път на дружината до дома, хвали богатата трапеза и даровете и пожелава:

“Да му дойдат от три страни
три бъклички-калеснички:
една – деца да кръщава
друга – булка да венчава
трета – булка да прощава.,”

И винаги:
“Речете, дружина, амин!”
дружината отвръща:
“Амин!”
Благословията завършва с пожеланието:
“Колко звезди по небето,
толкоз здраве в тази къща!”

Но ако в някой дом не посрещнат добре коледарите и не ги даруват както подобава, те си отмъщават! Най-често задигат вратницата на двора или някоя кокошка…

Девет постни ястия трябва да има на трапезата на Бъдни вечер, когато според библейското предание са почнали мъките на Дева Мария. Главата на семейството разчупва хляба и го раздава на всички. Първото парче е за къщата, второто за домашните животни, останалите се раздават по старшинство. Комуто се падне парата, ще изхранва домочадието през цялата година.

Някога на Бъдни вечер в огнището се е слагало дебело дърво, което трябвало да гори цяла нощ.

Коледните празници продължават до Стефанов ден – 27 декември. През тези дни е грехота да се работи.